czwartek, 28 sierpnia 2014

Placuszki bananowe

Dzisiejsza propozycja śniadaniowa, to lekkie i smaczne placuszki bananowe. Bez cukru, mąki i mleka. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Robi się je niezwykle szybko, więc do przepis dla każdego!







Co potrzebujesz:

- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 jaja
- 1 łyża babki płesznik
- sok 1/2 limonki ( do skropienia po upieczeniu)
- łyżka masła klarowanego (zwykłe zacznie się szybo palić i dymić, a to nic zdrowego) ew. łyżeczka oleju kokosowego, który nada placuszkom dodatkowy aromat

Pasujące dodatki:
- niesolone orzechy ziemne i żurawina
- świeże owoce np. mango
- domowa konfitura śliwkowa
-sos na bazie jogurtu ze świeżą wanilią

Sposób przygotowania:

1. Banana rozdziel na mniejsze części wrzuć do miski, dodaj dwa surowe jaja. Zmiksuj na gładką masę.
2. Dodaj łyżkę babki płesznik i dokładnie całość wymieszaj.
3. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu (nie dodawaj od razu całości) za pomocą łyżki lub mniejszej nabierki nakładamy placuszki, wielkości dłoni. Smażymy ok. 2 min. po przewróceniu na drugą stronę wystarczy ok. 40sek.
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami :) Prawda, że szybko i bez zbędnych kombinacji.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz