poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Gruszkowa granola z nasionami chia

Pyszna i chrupiąca gruszkowa granola z nasionami chia. Smakuje cudownie w połączeniu z jogurtem i świeżymi jeżynami. Oczywiście wybór owoców jako dodatku pozostawiam Waszej wyobraźni. 
Przewagą domowej granoli jest oczywiście fakt, że korzystasz przy jej robieniu z naturalnych składników, bez dodatku barwników, czy konserwantów. W warunkach domowych tworzysz ucztę dla zmysłów pełną zdrowia!



Co potrzebujesz?

- szklankę płatków owsianych
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki żurawiny
- łyżkę nasion chia
- 1 gruszka
- 2 łyżki miodu
- łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1. Gruszkę pokrój w kostkę, wrzuć do małego rondelka i dodaj 1 łyżkę wody. Gotuj na niewielkim ogniu, aż gruszka zmięknie. Kiedy trochę przestygnie, zmiksuj.
2. Do miski wsyp płatki, orzechy, żurawinę, nasiona chia. Dodaj mus gruszkowy, płynny miód, oliwę. Dobrze wymieszaj by miód otoczył wszystkie składniki.
3. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie.
4. Blachę umieszczamy w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku. Pieczemy przez ok 20-25 min., co jakiś czas mieszając. Ja po 15 min. zmniejszyłam nieco moc piekarnika (do 150 st. C), bo granola zbytnio się rumieniła od zewnątrz, a nie było jeszcze wystarczająco chrupka. Zerkaj do niej zatem co 10 min. by kontrolować poziom chrupkości i przyrumienienia.

Wartość kaloryczna 1 porcji = 40g

Energia: 115 kcal
Białko: 2,3g
Tłuszcz: 4,3g
Węglowodany: 18,7g
Błonnik 2g
Kwasy omega-3: 2g

Smacznego!



Chia - zdrowe ziarenka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz