czwartek, 27 marca 2014

Pomarańczowa sałatka z Quinoa

Quinoa- komosa ryżowa, nazywana ‘matką zbóż’. Pochodzi z Ameryki Południowej, dlatego też nazywana jest ‘złotym ziarnem Inków’, czy też ‘peruwiańskim ryżem’.
Dlaczego tyle się ostatnio o niej mówi? A, no dlatego, że ma wspaniałe wręcz właściwości odżywcze. Więcej o wartościach odżywczych Quinoa przeczytasz tutaj.


Potrzebne składniki na 2 porcje:

- 100g komosy ryżowej (Quinoa)

- 1 pomarańcza (obrana z błonek)

- 1/2 puszki czerwonej fasoli

- 1/2 cebuli





Pikantny winegret :

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka cytryny

- 1 łyżeczka musztardy

- pieprz, sól, chilli





Komosę ryżową gotujemy, studzimy. Łączymy z wcześniej obraną z błonek pomarańczą, czerwoną fasolą i czerwoną cebulą. Całość polewamy pikantnym winegretem. 



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz