czwartek, 2 października 2014

Kanapki z jajecznicą i awokado

Śniadanie dla osób lubiących posiłki bardziej wytrawne. Idealna na rozpoczęcie weekendu.
Kanapki z delikatną jajecznicą w towarzystwie równie zdrowych dodatków.



Co potrzebujesz:
- 2 jajka (klasa 0- eko lub 1- wolny wybieg; rozmiar L)
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego
- garść roszponki
- 1/4 awokado
- łyżka kiełków rzodkiewki
- odrobina soli i pieprzu
- 2 wafle ryżowe lub 2 kromki pieczywa żytniego na zakwasie

Sposób przygotowania

Na chlebie ułożyć umytą i osuszoną roszponkę, następnie nakładamy jajecznicę na maśle klarowanym doprawioną do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy kanapki pociętym w plastry awokado i posypujemy kiełkami rzodkiewki.

Wartość odżywcza

 wersja z wafle ryżowym
energia = 292 kcal
białko = 16,5g
tłuszcz = 16,9g
węglowodany = 19,9g
błonnik = 3g

wersja z chlebem żytnim
energia = 342 kcal
białko = 18,4g
tłuszcz = 17,3g
węglowodany = 34,4g
błonnik = 6,4g


Szybko, pysznie i co najważniejsze bardzo zdrowo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz