poniedziałek, 14 października 2013

Krewetki w sosie z granatów

Danie szybkie, proste, ale jednocześnie może stać się ciekawym doznaniem smakowym.

Poza walorami smakowymi dania, istotne są również walory odżywcze. 
Krewetki są bogatym źródłem witamin z grupy B, jodu, wapnia, magnezu, ale także selenu, który jest silnym przeciwutleniaczem i wykazuje działanie antynowotworowe.
Owoc granatu to owoc drzewa życia jest doskonałym źródłem witaminy C i PP, potasu, magnezu oraz  polifenoli, które również mają działanie antyoksydacyjne. Granat ma właściwości antynowotworowe i jest sprzymierzeńcem szczególnie jeśli chodzi o nowotwory piersi i prostaty.
Ponadto produkty te zawierają stosunkowo niedużo kalorii - jedna krewetka tygrysia to ok. 12g, a więc
11 kcal, jeden owoc granatu to ok. 100g i tylko 83 kcal i aż 4g błonnika.

Zatem zestaw taki, powinien pojawić się w menu, każdego kto dba o swoje zdrowie!


Składniki:
- 1,5 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 200g krewetek
- 1/4 czerwonej papryczki chilli
- sól i pieprz do smaku

Sos:
-1,5 sztuki owoców granatu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki miodu

Jeśli krewetki były wcześniej zamrożone, należy je rozmrozić, upić i odstawić, by nadmiar wody ociekł.


 Granata obieramy. Prostym sposobem na szybkie obranie, jest przekrojenie owocu na pół, a następnie silne uderzanie w skórę granatu, pestki wypadają same, co znacznie ułatwia i przyspiesza pracę.


Na mocno rozgrzaną patelnię, wlewamy oliwę z oliwek, chwilę czekamy, aż się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli i dosłownie chwilę czekamy, aż oliwa przejdzie jej pikantnym aromatem.
Następnie wrzucamy krewetki. Czas ich pieczenia jest uzależniony od ich wielkości oraz tego czy są w pancerzyku czy też nie. Takiej wielkości jak na zdjęciu, bez pancerzyka pieczemy ok. 4-5 min.

Następnie krewetki zdejmujemy z patelni, trochę zmniejszamy siłę grzania patelni. Oliwę, która została po smażeniu krewetek, podlewamy winem i mieszamy, tak by wino zebrało smak krewetek. Następnie dodajemy pestki granatu. Czas gotowania sosu, jest ciężki to dokładnego sprecyzowania, musimy odczekać, aż silny aromat alkoholu trochę odparuje, aż sos zgęstnieje i stanie się intensywnie bordowo-fioletowy.


Krewetki układamy na sosie z granatu.

Smacznego!

A więcej o działaniu antyoksydantów, przeczytacie tutaj.