poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Kotleciki z ciecierzycy i botwinki
Te małe pyszności są idealne dla osób lubiących eksperymentować w kuchni, które lubią znane smaki, ale w nowym ciekawym połączeniu. Idealnie nadają się dla wegan. W przygotowaniu są niezwykle proste, ale wymagają odrobiny czułości, by dobrze się uformowały i przetrwały pieczenie. :)
piątek, 11 lipca 2014
Tagliatelle z cukinii z bobem
Bób to alternatywne źródło białka w diecie, do tego doskonałe źródło błonnika 5,8g/100g. Jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, folianów, a także witaminy K, B1 i B2. Zalecany osobom z chorobami układu krążenia, borykających się z anemią, a także doskonały dla osób dbających o prawidłową masę ciała, gdyż jest niskokaloryczny 100g zawiera 66 kalorii.
czwartek, 19 czerwca 2014
Indyk po śródziemnomorsku z bakłażanem i pomidorami
Pierwszy z kilku wpisów jakie pojawią się najbliższych dniach z serii kuchni śródziemnomorskiej.
To kuchnia która kojarzy mi się z latem, jest lekka, przepełniona różnorodnymi smakami, charakterystycznymi dla kuchni morza śródziemnego. A ponadto jest to kuchnia zdrowa ze względu na sporą ilość ryb i owoców morza, a także warzyw, cudownej oliwy i aromatycznych przypraw.
Bakłażan w pomidorach z oliwą, czosnkiem i tymiankiem, zrobił dziś prawdziwą furorę - prośba o dokładkę mówi sama za siebie ;-)
To kuchnia która kojarzy mi się z latem, jest lekka, przepełniona różnorodnymi smakami, charakterystycznymi dla kuchni morza śródziemnego. A ponadto jest to kuchnia zdrowa ze względu na sporą ilość ryb i owoców morza, a także warzyw, cudownej oliwy i aromatycznych przypraw.
Bakłażan w pomidorach z oliwą, czosnkiem i tymiankiem, zrobił dziś prawdziwą furorę - prośba o dokładkę mówi sama za siebie ;-)
środa, 28 maja 2014
Chleb zmieniający życie - bezglutenowy
środa, 7 maja 2014
Płatki ryżowe z porzeczkami
Szybkie i sycące śniadanie, dla tych którzy cierpią na brak czasu rano, wręcz idealne.
Danie bezglutenowe.
wtorek, 6 maja 2014
Wiosenna sałatka z białymi szparagami
Lekka, soczysta i wiosenna sałatka z białymi szparagami. Idealna na lunch, czy kolację.
Sezon na szparagi w pełni, więc warto nacieszyć się tymi wspaniałymi warzywami w mniej klasycznej odsłonie.
środa, 9 kwietnia 2014
Falafel z brokułami
Dziś mam dla Was danie wegańskie. Sycące, smaczne, pełne witamin. Pewnie wielu z Was jadło falafele w barach typu fast food, niestety smakują one jak wszystko co serwowane z frytury. Czyli nijak. Te proponowane poniżej, są cudowne!
Co to w ogóle falafel?
To klopsiki mniej lub bardziej spłaszczone wytwarzane z ciecierzycy z rozmaitymi przyprawami. Potrawa szczególnie popularna w krajach arabskich.
Jak większość przygotowywanych przeze mnie dań i to musiałoby być wyraziste w smaku. Dlatego też ilość przypraw możecie dowolnie modyfikować.
Subskrybuj:
Posty (Atom)