poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kotleciki z ciecierzycy i botwinki

Te małe pyszności są idealne dla osób lubiących eksperymentować w kuchni, które lubią znane smaki, ale w nowym ciekawym połączeniu. Idealnie nadają się dla wegan. W przygotowaniu są niezwykle proste, ale wymagają odrobiny czułości, by dobrze się uformowały i przetrwały pieczenie. :)


piątek, 11 lipca 2014

Tagliatelle z cukinii z bobem

Zielono mi, lato w pełni, a na upalnie dni jak znalazł lekki warzywny obiad. Dziś w roli głównej młoda cukinia, bób i koperek. Czyż nie brzmi cudownie -smacznie?!

Bób to alternatywne źródło białka w diecie, do tego doskonałe źródło błonnika 5,8g/100g. Jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, folianów, a także witaminy K, B1 i B2. Zalecany osobom z chorobami układu krążenia, borykających się z anemią, a także doskonały dla osób dbających o prawidłową masę ciała, gdyż jest niskokaloryczny 100g zawiera 66 kalorii.



czwartek, 19 czerwca 2014

Indyk po śródziemnomorsku z bakłażanem i pomidorami

Pierwszy z kilku wpisów jakie pojawią się najbliższych dniach z serii kuchni śródziemnomorskiej.
To kuchnia która kojarzy mi się z latem, jest lekka, przepełniona różnorodnymi smakami, charakterystycznymi dla kuchni morza śródziemnego. A ponadto jest to kuchnia zdrowa ze względu na sporą ilość ryb i owoców morza, a także warzyw, cudownej oliwy i aromatycznych przypraw.

Bakłażan w pomidorach z oliwą, czosnkiem i tymiankiem, zrobił dziś prawdziwą furorę - prośba o dokładkę mówi sama za siebie ;-)


środa, 28 maja 2014

Chleb zmieniający życie - bezglutenowy

Chleb zmieniający życie zagościł i na moim stole. Choć już jakiś czas temu jadłam ten kupny - dużo taniej wychodzi przygotowanie go w domu i to z Twoimi ulubionymi dodatkami, bo w tej kwestii ograniczyć może Cię tylko wyobraźnia. Mój chleb jest nie tylko bez mąki, jaj, mleka, drożdży, czy zakwasu, jest także bezglutenowy. Na dodatek jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Zatem jest to chleb idealny!



środa, 7 maja 2014

wtorek, 6 maja 2014

Wiosenna sałatka z białymi szparagami



Lekka, soczysta i wiosenna sałatka z białymi szparagami. Idealna na lunch, czy kolację.
Sezon na szparagi w pełni, więc warto nacieszyć się tymi wspaniałymi warzywami w mniej klasycznej odsłonie. 

środa, 9 kwietnia 2014

Falafel z brokułami


Dziś mam dla Was danie wegańskie. Sycące, smaczne, pełne witamin. Pewnie wielu z Was jadło falafele w barach typu fast food, niestety smakują one jak wszystko co serwowane z frytury. Czyli nijak. Te proponowane poniżej, są cudowne!

Co to w ogóle falafel? 
To klopsiki mniej lub bardziej spłaszczone wytwarzane z ciecierzycy z rozmaitymi przyprawami. Potrawa szczególnie popularna w krajach arabskich. 

Jak większość przygotowywanych przeze mnie dań i to musiałoby być wyraziste w smaku. Dlatego też ilość przypraw możecie dowolnie modyfikować.