czwartek, 19 czerwca 2014

Indyk po śródziemnomorsku z bakłażanem i pomidorami

Pierwszy z kilku wpisów jakie pojawią się najbliższych dniach z serii kuchni śródziemnomorskiej.
To kuchnia która kojarzy mi się z latem, jest lekka, przepełniona różnorodnymi smakami, charakterystycznymi dla kuchni morza śródziemnego. A ponadto jest to kuchnia zdrowa ze względu na sporą ilość ryb i owoców morza, a także warzyw, cudownej oliwy i aromatycznych przypraw.

Bakłażan w pomidorach z oliwą, czosnkiem i tymiankiem, zrobił dziś prawdziwą furorę - prośba o dokładkę mówi sama za siebie ;-)




Co potrzebujesz?

- 300g sznycli z indyka
- 1 duży bakłażan
- 2 duże pomidory lub puszka pomidorów w całości bez skórek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek - kilka świeżych gałązek
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska, pieprz
- 1-2 łyżeczki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego

Sposób przygotowania

1. Sznycle lekko rozbij ręką. Mięso z indyka jest bardzo delikatne, więc uważaj by nie rozbić go zbyt mocno. Mięso lekko dopraw solą i pieprzem.
2. Rozgrzaną patelnię posmaruj olejem i smaż sznycle ok. 4-5 min z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni.
3. Na tę samą patelnię wlej resztę oliwy, ułóż bakłażany pokrojone w plastry, posyp solą morską i świezym tymiankiem. Piecz ok. 2 min. z każdej strony.
3. Jeśli użyjesz świeżych pomidorów koniecznie obierz je ze skórki. Pokrojone pomidory zmiksuj, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny.
4. Tak przygotowanym koncentratem pomidorowym podlej bakłażany i piecz przez ok 10-12 min.
5. Do upieczonych bakłażanów w pomidorach dodaj mięso, by smaki się połączyły i duś pod przykryciem jeszcze 2-3 min. Można lekko podlać wodą, jeśli sos z pomidorów, mocno odparował.
6. Podajemy z brązowym ryżem oraz odrobiną jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego oraz świeżym tymiankiem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz