Co znajdziesz w moim chlebie zmieniającym życie
- 70g nasion słonecznika
- 70g pestek dyni
- 40g żurawiny
- 70g orzechów laskowych
- 140g płatków ryżowych
- 100g siemienia lnianego
- 3 łyżki babki płesznik- wbrew obiegowej opinii, produkt łatwo dostępny- kupicie go w każdej aptece
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 350ml przegotowanej wody
Co możesz dodać do chleba zmieniającego życie:
- szałwię hiszpańską, czyli nasiona chia
- owoce goji
- zamiast płatków ryżowych możesz użyć kaszy jaglanej, będzie to nadal wersja bezglutenowa lub płatki owsiane, dla tych którzy mogą spożywać gluten
- z orzechów możesz wybrać swoje ulubione: migdały, nerkowce, orzechy brazylijskie
- dla osób, które nie jadają miodu - proponuję użyć stewie lub syrop z agawy
1. Wszystkie suche produkty wsyp do miski i wymieszaj. W wodzie rozpuść miód i dodaj olej rzepakowy. Płynne produkty wlej do suchych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1,5-2h, aż do całkowitego wchłonięcia się płynu.
2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C z termoobiegiem. Keksówkę wysmaruje olejem rzepakowym i przełóż do niej masę z ziaren. Dobrze ugnieć łyżką!
3. Chleb pieczemy 40 min. Następnie przewróć chleb dnem do góry, układając go na innej blaszce i piecz jeszcze 15min. Chleb po wyjęciu z piekarnika, powinien zostać w keksówce, aż do całkowitego wystygnięcia. Inaczej chleb będzie się kruszył i rozpadał.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz