środa, 28 maja 2014

Chleb zmieniający życie - bezglutenowy

Chleb zmieniający życie zagościł i na moim stole. Choć już jakiś czas temu jadłam ten kupny - dużo taniej wychodzi przygotowanie go w domu i to z Twoimi ulubionymi dodatkami, bo w tej kwestii ograniczyć może Cię tylko wyobraźnia. Mój chleb jest nie tylko bez mąki, jaj, mleka, drożdży, czy zakwasu, jest także bezglutenowy. Na dodatek jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Zatem jest to chleb idealny!






Co znajdziesz w moim chlebie zmieniającym życie
- 70g nasion słonecznika
- 70g pestek dyni
- 40g żurawiny
- 70g orzechów laskowych
- 140g płatków ryżowych
- 100g siemienia lnianego
- 3 łyżki babki płesznik- wbrew obiegowej opinii, produkt łatwo dostępny- kupicie go w każdej aptece
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 350ml przegotowanej wody

 Co możesz dodać do chleba zmieniającego życie: 
- szałwię hiszpańską, czyli nasiona chia
- owoce goji
- zamiast płatków ryżowych możesz użyć kaszy jaglanej, będzie to nadal wersja bezglutenowa lub płatki owsiane, dla tych którzy mogą spożywać gluten
- z orzechów możesz wybrać swoje ulubione: migdały, nerkowce, orzechy brazylijskie
- dla osób, które nie jadają miodu - proponuję użyć stewie lub syrop z agawy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie suche produkty wsyp do miski i wymieszaj. W wodzie rozpuść miód i dodaj olej rzepakowy. Płynne produkty wlej do suchych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1,5-2h, aż do całkowitego wchłonięcia się płynu.

2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C z termoobiegiem. Keksówkę wysmaruje olejem rzepakowym i przełóż do niej masę z ziaren. Dobrze ugnieć łyżką!

3. Chleb pieczemy 40 min. Następnie przewróć chleb dnem do góry, układając go na innej blaszce i piecz jeszcze 15min. Chleb po wyjęciu z piekarnika, powinien zostać w keksówce, aż do całkowitego wystygnięcia. Inaczej chleb będzie się kruszył i rozpadał.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz