piątek, 11 lipca 2014

Tagliatelle z cukinii z bobem

Zielono mi, lato w pełni, a na upalnie dni jak znalazł lekki warzywny obiad. Dziś w roli głównej młoda cukinia, bób i koperek. Czyż nie brzmi cudownie -smacznie?!

Bób to alternatywne źródło białka w diecie, do tego doskonałe źródło błonnika 5,8g/100g. Jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, folianów, a także witaminy K, B1 i B2. Zalecany osobom z chorobami układu krążenia, borykających się z anemią, a także doskonały dla osób dbających o prawidłową masę ciała, gdyż jest niskokaloryczny 100g zawiera 66 kalorii.





Co potrzebujesz? 
- 4 młode cukinie (są dość małe)
- 400g bobu
- 1/2 pęczka koperku
- ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 12% kwaśnej lub jogurtu greckiego, dla wegan polecam śmietankę ryżową
- pieprz, sól
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania
1. Na początek gotujemy bób, by ten zdążył trochę przestygnąć, bo musimy pozbyć się łuski. Czas gotowania ok. 15min.
2. Cukinie dobrze myjemy. Następnie za pomocą noża do sera lub obieraczki do ziemniaków kroimy długie paski, tak by przypominały tagliatelle.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy tagliatelle z cukinii. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 3min. Po tym czasie dodajemy bób i odrobinę wody, sól i pieprz i tym razem dusimy całość ok. 6-7 min.
4. Ściągamy patelnię z palnika i dodajemy śmietanę/ jogurt, a także sporą ilość koperku. Konieczne jest zdjęcie patelni/ garna z palnika, by dodawana śmietanka/ jogurt nie zważyły się. Całość mieszamy i dopiero wtedy ponownie podgrzewamy. W tym momencie dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, imbir i gałkę muszkatołową. Jeszcze chwilę gotujemy by wszystkie smaku się wymieszały.
5. I voila. Cudowne kremowe, letnie danie gotowe. Możemy podawać z tradycyjnym makaronem tagliatelle lub z chrupiącymi grzankami czosnkowo- ziołowymi.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz