Co potrzebujesz:
- 2 puszki ciecierzycy
- pęczek botwinki
- kilka łodyżek koperku
- 2 łyżki sezamu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- sól, pieprz
- trochę wody - jeśli masa z ciecierzycy będzie zbyt sucha
Sposób przygotowania.
1. Botwinkę siekamy, dość drobno, szczególnie bulwy buraków, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5min. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
2. Ciecierzycę przesypujemy na sitko i płuczemy. Następnie umieszczamy ją w misce dodając olej sezamowy i dokładnie miksujemy przy użyciu blendera, na gładką kremową masę. Jeśli pasta z ciecierzycy jest zbyt sucha, możemy dodać wody, by lepiej się kleiła.
3. Ostudzoną botwinkę przekładamy do pasty z ciecierzycy, dodajemy koperek, sól, pieprz, oraz 2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma.
3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
4. W rękach formujemy kulki, nie większe od wnętrza dłoni, mniejsze lepiej utrzymają swoją strukturę i nie będą się rozpadać. Układając je na wcześniej przygotowanej blaszce, delikatni je spłaszczamy i smarujemy delikatnie olejem przy użyciu pędzelka.
5. Wstawiamy do piekarnika na ok 25min. Po 15 minutach, dobrze jest kotleciki delikatnie przewrócić na drugą stronę, by były zrumienione po obu stronach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz