wtorek, 18 lutego 2014

Chrupiąca pikantna ciecierzyca

Idealna zdrowa przekąska i jakże prosta do przygotowania.
Co potrzebujesz?
- puszkę ciecierzycy konserwowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego (raczej nie polecam oliwy z oliwek w temp. 180st traci ona wszystkie właściwości odżywcze, a w dalszym etapie może stać się rakotwórczy)
- mieszanka przypraw:

  • 1 łyżeczka pieprzy cayeene
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pasował by tu też kim rzymski, ale mi zabrakło






Cieciorkę płuczemy, następnie wykładamy na blaszkę, polewamy olejem i posypujemy przyprawą. Moja wyszła dość pikantna, jeśli nie lubisz tak pikantnych dań, możesz użyć mniej pieprzy ceyeene lub zastąpić go słodką papryką. 

Cieciorka pieczona w temperaturze 180st. C w piekarniku z termoobiegiem, była chrupiąca po 25min. jednak w różnych piekarnikach czas pieczenia może się wydłużyć.

Do czego możemy użyć cieciorki?
- może być zwykłą przekąską, zamiast niezdrowych chipsów
- można ją dodać również do rozmaitych sałatek np. na bazie kaszy kuskus lub kaszy jaglanej 

Smacznego!

Zapraszam również do sekcji artykuły.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz