Quinoa- komosa ryżowa, nazywana ‘matką zbóż’. Pochodzi z Ameryki Południowej, dlatego też nazywana jest ‘złotym ziarnem Inków’, czy też ‘peruwiańskim ryżem’.
Dlaczego tyle się ostatnio o niej mówi? A, no dlatego, że ma wspaniałe wręcz właściwości odżywcze. Więcej o wartościach odżywczych Quinoa przeczytasz tutaj.
Potrzebne składniki na 2 porcje:
- 100g komosy ryżowej (Quinoa)
- 1 pomarańcza (obrana z błonek)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 cebuli
Pikantny winegret :
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz, sól, chilli
Komosę ryżową gotujemy, studzimy. Łączymy z wcześniej obraną z błonek pomarańczą, czerwoną fasolą i czerwoną cebulą. Całość polewamy pikantnym winegretem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz