poniedziałek, 6 stycznia 2014

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Zupy... nie wyobrażam sobie bez nich swojej codziennej diety. A Wy?
Zupy to skoncentrowane źródło witamin i minerałów, dlatego powinny znaleźć się w diecie każdego.

Dzisiejszą królową będzie marchew. A z niej zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym.







Potrzebne składniki:
- 1kg marchwii
- 1 cebula
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 mała papryczka chilli
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 700ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Marchew myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej podprażamy cebulę na 1 łyżeczce oleju rzepakowe. Marchew podpiekamy przez ok 10 minut. Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy 15 min. - do miękkości. Wszystko blendujemy na kładką masę.
Dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego, chwilę podgotowujemy.

W osobnym garnuszku wlałam odrobinę oleju rzepakowego i do  niego wrzuciłam drobno posiekaną papryczkę chilli, chwilę ją podpiekam ok 1 min.. Następnie do niej dodaję sok z limonki i podgotowuję na małym ogniu, by składniki się nie przypiekły.

Przez sitko - by pozbyć się pestek chilli, które mogą spowodować, że zupa będzie zbyt pikantna - przelewam tę mieszaninę. Nada ona zupie zarazem lekko pikantnego i kwaśnego posmaku.

Po przelaniu do miseczki dekoruję zupę nasionami sezamu. Przygotowanie całości zajmuje ok 30-40min.
W niedługim czasie możecie przenieść się w lekko orientalne smaki :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz