- 500g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 4 bułki pełnoziarniste
- 1 duży lub 2 małe pomidory
- 8 korniszonów
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- musztarda dijon
- kawałek parmezanu
- 2 łyżeczki kaparów
- rukola
- pieprz biały, sól
Sposób przygotowania mięsa:
Papryczkę chilli oraz 1/2 cebuli wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie tę mieszaninę dodajemy do mięsa. Dla poprawy smakowitości mięsa dodajemy sól, pieprz biały oraz kapary. Ponieważ do mięsa nie dodawałam jajka, które sprawia, że uformowane mięso, jest zwarte i nie rozpada się, dodałam ok 3 łyżek zimnej wody. Z mięsa formujemy kulki, które następnie zduszamy, tak by ich grubość była ok 1cm. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy dosłownie pół łyżeczki oleju i układamy kotlety. Mięso ma tendencję do kurczenia się, więc warto je delikatnie przygniatać, by nasze kotlety miały ok. 1cm grubości. Mięso smażymy po ok. 2 min. z każdej strony, warunkiem jest bardzo mocno rozgrzana patelnia.
Sposób przygotowania burgerów:
Przekrojone bułki wkładamy do rozgrzanego do ok 150st.C piekarnika i podpiekamy ok 3-4min.
Po ok 2 min. posypuję jedną z części bułki tartym parmezanem.
Jeśli lubicie aby pomidor był podpieczony, możecie po pokrojeniu umieścić go w piekarniku.
Cebulę przygotowuję na dwa sposoby w zależności od potrzeby ;-). Można ją umieścić w piekarniku wraz z pomidorami lub wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą, następnie skropić ją sokiem z cytryny lub octem i dodać troszeczkę cukru, by skarmelizowała.
Oczywiście co umieścicie w swoim burgerze oprócz kotleta zależy tylko od Was, ale dla mnie must be są korniszony, pomidory, sałata (u mnie akurat rukola), musztarda!
Smacznego!