W weekend mamy zazwyczaj trochę więcej czasu, by przygotować coś różnorodnego, smacznego i na prawdę zdrowego!
Takim daniem jest kasza jaglana z przeróżnymi dodatkami. Na wstępie słów parę o jaglance. To jedna z niewielu kasz, która ma działanie alkalizujące, dzięki czemu łatwiej utrzymać nam równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto, kasza ta nadaje się dla osób, które są n diecie bezglutenowej. Zawiera witaminy B1, B2, B6, E także miedź, żelazo, lecytynę i krzemionkę. Dzięki tak bogatemu składowi będzie idealna dla osób z anemią, wspomagać będzie pracę mózgu i układu nerwowego. Będzie również działać odżywczo na skórę, włosy i paznokcie.
Migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i B2, także wapń, magnez i błonnik. Korzystnie wpływają zatem na pracę układu nerwowego i na pracę mózgu, pobudzać będą również perystaltykę jelit.
Figi oczyszczają organizm, zawierają antyutleniacze, fosfor, wapń, potas. Polecane są osobom z chorobami serca, czy z wrzodami żołądka.
Wróćmy jednak do naszego śniadania.
Co będzie potrzebne?
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 2 suszone figi
- 1 łyżka płatków lub słupków migdałowych
- 1 kiwi
- 1/2 gęstego jogurtu naturalnego
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie. Kiwi oraz figi kroimy na mniejsze części. Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelnie - bez dodatku tłuszczu - chwilę prażymy. Prażenie nada migdałom ciekawy smak, uważajcie jednak, by ich nie przypalić, staną się wówczas gorzkie.
Na ugotowaną kaszę kładziemy 1/2 jogurtu oraz wrzucamy wszystkie składniki. Takie śniadanie to bomba witaminowa, odżywi nasz organizm i da mnóstwo energii.
Wartość odżywcza dla podanych składników:
- 436 kcal
- 14g białka
- 10,3g tłuszczu
- 71g węglowodanów przyswajalnych
- 7,6g błonnika pokarmowego
Smacznego!