Co potrzebujecie?
- 500g świeżego łososia
- 2 dojrzałe limonki
- sól gruboziarnistą
- świeżo mielony pieprz
- świeży tymianek
- odrobina oliwy z oliwek do skropienia
Pikantna salsa:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
- czerwona słodka papryka
- czerwona ostra papryka
Sposób przygotowania:
Łososia lekko płuczemy kroimy na mniejsze porcje i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy układamy pokrojone w łódeczki limonki (pamiętajcie, by wcześniej sparzyć skórkę), wszystko posypujemy solą gruboziarnistą, świeżo zmielonym pieprzem. Na każdy kawałek łososia kładziemy gałązkę tymianku, a całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 20-30 min temp. 180st.C w zależności od grubości płatów łososia. Na ostatnie 5 min zdejmujemy przykrycie, tak by łosoś lekko się zrumienił.
Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika 20-30 min temp. 180st.C w zależności od grubości płatów łososia. Na ostatnie 5 min zdejmujemy przykrycie, tak by łosoś lekko się zrumienił.
Salsa: wszystkie składniki kroimy na średniej wielkości kwadraty, wrzucamy do garnka z 1 łyżeczką oliwy. Dodajemy przyprawy do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu ok 10min.
Łososia układamy na talerzu, na niego kładziemy salsę, ozdabiamy listkami tymianku i jeśli tylko macie ochotę odrobiną nasion sezamu.
SMACZNEGO!:)